Sözcü Gazetesi: Yazımız Yankı Buldu, Satış ve Devirlerdeki Değişiklikte Süre Uzatımı Yapıldı – SSGSS’den Önce de Sonra da Memur Emeklisi SGDP’ye Tabi

6 Ağustos 2008

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


Yazılarımız Yankı Buluyor


 


Satış ve Devirlerdeki değişiklikte süre uzatımı yapıldı


06.06.2008 tarih ve 26898 sayılı RG’de yayımlanan 5766 sayılı Yasanın 18 inci maddesi, 25 yıldır noterlerde yapılan araç devir ve satış işlemlerinin de 01.08.2008 tarihinden itibaren artık Trafik Tescil Bürolarında yapılmasını öngörüyordu. Biz de bu köşeden “Bu haliyle satılmış yahut devredilmiş araçların işlemlerini koca bir gün sıra bekleyerek heba olmasından dokuz gün sonra tamamlayabilen söz konusu Trafik Tescil biriminin satış ve devirle beraber bu işlemi 15 günde bile bitirebilmesinin çok zor olduğundan” söz etmiş, “Bugün git yarın gel” zihniyetinin daha da canlanacak olması endişesini taşıdığımızı belirtmiştik.


 


Gerçekten de ülke genelinde yaklaşık 1500 Noter bulunmasına karşılık yaklaşık 150 Trafik Tescil Biriminin bulunuyor oluşunun da etkisiyle satış işlemi Noterlikçe yapılmış araç devir ve tescil işlemi için sabahın 3’ü 4’ü gibi erken saatlerde gelmiş başvuru sahiplerine 9 gün sonrasına randevu veren  Beşiktaş Trafik Tescil Birimini de örnek göstererek kaygımızı yetkililere duyurmaya çalışmıştık.


 


Nihayet yanlış hesaptan dönüldü ve 01.08.2008 tarih ve 26954 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5795 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile “Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, satış ve devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığının tespit edilmesi halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak trafik tescil şube veya bürolarındaki ilgili memurlar tarafından yapılmasını öngören işlemin” Trafik Tescil Birimlerince yapılmasını düzenleyen Kanun 1 Ağustos 2008 tarihinden 1 Ocak 2009 tarihine ertelendi.


 


Ben yanlıştan o tarihte de dönülerek tekrar öteleneceğini, ya da Trafik Tescil Birimlerinin reorganizasyonla işlemlerin çağdaş bir işlem zamanlamasına kavuşturulacağını, çalışanların “Bugün git yarın gel” cevaplarını alarak gündelik zararına uğramayacağını umuyorum.



İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI


SSGSS’den Önce de Sonra da Memur Emeklisi SGDP’ye Tabi


1986 yılında Emekli Sandığı’ndan emekli oldum ve 1994 yılından beri gelir vergisine tabi bir işyerim faaliyette bulunuyor. Bağ-Kur’a sosyal güvenlik destek primi ödemek için henüz bir müracaatım olmadı. Aylık olarak ne kadar SGDP ödemem gerekecek?  A.U.


 


1986 yılında emekli olmuş bir Emekli Sandığı emeklisi olarak 1994 yılında başladığınız gelir vergisine tabi işiniz dolayısıyla 01.09.2003 tarihinden itibaren 1479 sayılı Kanunun Ek-20 nci maddesi gereği “Diğer Sosyal Güvenlik Kanunlarına göre, yaşlılık ve malûllük aylığı bağlananlardan, zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olmalarını gerektirecek kapsamda çalışmaya başlayanlar, çalışmaya başladıkları ayı takip eden aybaşından itibaren çalışmalarının sona erdiği ay dahil, 12 nci gelir basamağının %10 oranında destek primi öderler” hükmü doğrultusunda SGDP ödemek durumundasınız.


 


1 Eylül 2003 tarihinden itibaren başlatılan uygulamaya göre Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemesi gerekenlerden gerçek ve basit usulde gelir vergisi mükellefi olanların bu mükellefiyetlerinin başladığı tarihi izleyen aybaşından itibaren üç ay içinde Bağ-Kur’a yazılı bildirimde bulunmaları gerekiyor. Bu süre içinde Bağ-Kur’a yazılı bildirimde bulunmayanlar ile Bağ-Kur’ca tespit edilemeyenlerden sosyal güvenlik destek primi, 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu hükümleri uygulanarak tahsil ediliyor.


 


1 Ekim 2008 tarihinden itibaren ise ödeyeceğiniz SGDP oranı yeni Yasanın ilk yürürlük yılında emekli aylığınızın % 12’si olacak. Bu oran daha sonra %15’i geçmemek üzere takip eden her yılın Ocak ayında bir puan artırılarak uygulanacak.


 


SSK emeklisi bir avukat olduğunu, halen serbest avukatlık yaptığını ve yaşlılık aylığından yüzde 15 SGDP kesildiğini belirten bir diğer okurum Şenere GÜNER’in almakta olduğu yaşlılık aylığından yapılan kesintinin üzerine 1 Ekim’de yürürlüğe girecek SSGSS Yasasına göre yüzde 12 SGDP ilave edilmeyecek, yalnızca yüzde 12 SGDP kesilecektir. Ancak bu oran yüzde 15’i geçmemek üzere her yıl bir puan artırılacaktır. Ancak okurumuzun belirttiği gibi SSK ve Emekli Sandığı emeklilerinden Bağ-Kur’lu olmalarını gerektirecek faaliyete başlayanlardan yüzde 15 SGDP kesilmez, 1479 sayılı Kanunun Ek-20 nci maddesi ile; “Diğer Sosyal Güvenlik Kanunlarına göre, yaşlılık ve malûllük aylığı bağlananlardan, 24 ncü maddenin (I) numaralı bendinde belirtilen kapsamda çalışmaya başlayanlar, çalışmaya başladıkları ayı takip eden aybaşından itibaren çalışmalarının sona erdiği ay dahil, 12 nci Bağ-Kur gelir basamağının yüzde 10’u oranında destek primi öderler.