Sözcü Gazetesi: Yeni Dönemde Emeklilerin Çalışması ve SGDP Uygulaması Nasıl Olacak? (3) – ‘Son Yedi Yıl Kuralı’ Sigortalılar İçin Yeni Dönemde de Geçerli Olacak mı?
20 Eylül 2008
ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
Yeni Dönemde Emeklilerin Çalışması ve SGDP Uygulaması Nasıl Olacak? (3)
Kimler SGDP Ödeyerek Çalışamayacak?
Yeni Dönemde Emekliler Kamuda SGDP Ödeyerek Çalışamayacak
27.04.2005’den beri olduğu gibi yeni dönemde de üst düzey bazı memur emeklileri hariç olmak üzere hangi kurumdan emekli olursa olsun (SSK, Bağ-Kur, T.C. Emekli Sandığı veya özel banka-borsa sandıklarından) emekliler memur veya işçi olarak kamu sektöründe çalışmaya başlarlar ise SGDP ödeyerek çalışamayacak, emekli aylıklarını kestirmek zorunda kalacaklar.
Yani memur emeklileri SGDP ödeyerek 4/b sigortalısı veya SGDP’ye tabi 4/a sigortalısı olabilecekler, ama emekliyken tekrar memur olurlarsa aylıklarını kestirmek zorunda kalacaklar.
Buna karşın milletvekilleri, belediye başkanı seçilenler, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararname ile atanan veya görevlendirilenler, vakıf üniversitelerine atananlar hem emekli aylığı alırken hem de diğer aylıklarını alabilecekler.
Yurtdışı Borçlanmasıyla Emekli Olanlar SGDP Ödeyerek Çalışamayacak
Yurtdışı hizmetlerini borçlanarak emekli olanlardan tekrar yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanlar ile Türkiye’de sigortalı çalışmaya başlayanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilecek.
Yeni Yasadan Sonra İlk Defa Sigortalı Olanlar SGDP Ödeyerek Çalışamayacak
Yeni Yasanın yürürlüğe girmesinden önce sigortalı olanlar emekli olduklarında SGDP ödeyerek çalışabilecekler ise de ilk defa 1 Ekim 2008’den sonra yeni sisteme dahil olarak çalışmaya başlayıp emekli olanlar için Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışma yasağı geliyor. Ancak o zaman 61-65 yaşlarında olacak bu emeklilerin o yaşta çalışmaya takatleri kalmayacağı için bu yasak çok da bir anlam ifade etmiyor. Bu kişiler çalışmak isterler ve o yaşta iş de bulabilirlerse emekli aylıklarını kestirmek zorunda kalacaklar.
Vazife ve Harp Malûlü Emekliler için SGDP Uygulaması Farklı
Emekli Sandığı’ndan normal emekli olanlar için SGDP uygulamasının nasıl olacağını belirttik. Emekli Sandığı’ndan vazife malûlü ve harp malûllerinin SGDP uygulaması daha farklı olacak.
Harp malûlleri ile terörle mücadele, barışta güven ve asayişi korumak, kaçakçılığı men, takip ve tahkik görevlerinden dolayı malûliyete uğrayarak vazife malûllüğü aylığı almakta olanlar çalışmaya başlasalar bile işverenleri bu kişiler için SGDP yatırmayacak, sadece kısa vadeli sigorta kollarından prim yatıracak.
Emekli Sandığı Kanununa göre vazife malûllüğü aylığı almakta iken 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla 4/a ve 4/b sigortalılığına başlayanlar hakkında, 1 Kasım 2008 tarihine kadar yazılı talepleri doğrultusunda iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri ve uzun vadeli sigorta kolları veya SGDP’ye ait hükümleri uygulanacak. Bunlardan uzun vadeli sigorta primi ödeyenlerin belirtilen süre içinde yazılı talepte bulunmamaları hâlinde ayrıca iş kazası meslek hastalığı hükümleri uygulanacak, SGDP ise alınmayacak.
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
‘Son Yedi Yıl Kuralı’ Sigortalılar İçin Yeni Dönemde de Geçerli Olacak mı?
01.07.1970 doğumlu ben ve 01.11.1992 ilk sigortalılık girişli 750 SSK günlü ben 29.01.1997 tarihinden beri Bağ-Kur’lu oldum. 05.01.1974 doğumlu, 01.01.1993 ilk SSK başlangıcından 846 günü olan eşim de SSK sigortalılığından sonra benim gibi limitet şirket ortağı olarak 08.01.1996 tarihinden beri Bağ-Kur’lu oldu. Benim ve eşimin tekrar SSK’ya geçerek emekli olması için son yedi yıl kuralı hala geçerli midir? Ne zaman emekli olabiliriz? Mehmet YILMAZTÜRK
Sayın Okurum,
Yeni Kanun SSK sigortalılığını 4/a sigortalılığı olarak, Bağ-Kur sigortalılığını 4/b sigortalılığı olarak memurları da 4/c sigortalıları olarak ayrıştırdığı için yeni Kanundan önce sigortalı olanlar için Hizmet Birleştirme işlemi yine bugünkü esaslarla primi ödenmiş son yedi yıldaki en fazla prim ödenen kurumdan emekli olunmaya devam edilecek. İlk defa SSGSS Yasasından sonra sigortalı olanlar için ise son yedi yıl kuralı işlemeyecek, emekli aylığı en çok primin ödendiği sigortalılık kolundan bağlanacak. Bu nedenle siz yeni Kanundan önce sigortalı olduğunuz için Bağ-Kur kaydını yöntemince kapatarak SSK sigortalısı olarak en az bin 260 gün çalışırsanız SSK sigortalılarının yani 4/a sigortalılarının emeklilik koşullarına tabi olabilirsiniz.
Eşiniz Bağ-Kur sigortalılığını kapattıktan sonra 49 yaşını dolduracağı 05.01.2023 tarihinden önceki dönemde en az bin 260 gün SSK primi ödemek koşuluyla 05.01.2023 tarihinden itibaren 4/a sigortalısı olarak (SSK’lı) emekli olabilir.
Siz de Bağ-Kur sigortalılığını kapattıktan sonra 53 yaşınızı dolduracağınız 01.07.2023 tarihinden önceki dönemde en az bin 260 gün SSK primi ödemek koşuluyla 01.07.2023 tarihinden itibaren 4/a sigortalısı olarak (SSK’lı) emekli olabilirsiniz.