Sözcü Gazetesi: Yeni Dönemde Engelli Memurun Emeklilik Koşulları – Yeni Dönemde İş Kazası Bildirim Yöntemi Nasıl Olacak?

11 Eylül 2008

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


Yeni Dönemde Engelli Memurun Emeklilik Koşulları


Yüzde 40 oranında özürlü bir çalışanım. 15.05.1991 tarihinde belediyeye işçi olarak girdim. 15.04.1992 tarihinde aynı işyerinde 657 sayılı Devlet memuru olarak göreve başladım ve işime devam ediyorum. İlk işe girişimde özürlü kadrosundan işe girmedim. Fakat iki yaşından bu yana çocuk felci geçirdiğimden dolayı engelliyim. Kara Kuvvetleri Komutanlığından ve dört yıl önce vergi indirimi için aldığım raporlarım var. Şu an Maliye Bakanlığı’ndan onaylı vergi indiriminden de yararlanıyorum. İstediğim takdirde özürlü statüsünden emekli olabilir miyim? Şu an 6 ncı derecenin 3 üncü kademesindeyim. Ek göstergem de yok. Emekli olduğum takdirde alacağım tazminat ve emekli aylığım ne kadar olur? Musa YİĞİTŞAHİN/TARSUS


 


Sayın Okurum,


Mevcut düzenlemelere göre;



  • Memuriyete sakat kadrosundan alınmadığınız,

·        Göreve girişinizde Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve Sakatlık oranınızın en az yüzde 40 olduğuna ilişkin raporunuz bulunmadığı için,


Engeliniz dolayısıyla Emekli Sandığı’ndan erken emekli olma hakkınız bulunmuyor.


 


Fakat;


5510 sayılı SSGSS Kanununun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girecek ilgili hükmüne göre;


1 Ekim 2008 tarihinden önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup çalışmaya başladıktan sonra, SGK’ca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca yöntemine uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, SGK Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;


            a) Yüzde 50 ilâ yüzde 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5 bin 760,


            b) Yüzde 40 ilâ yüzde 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6 bin 480,


            gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında,


5510 sayılı Kanunla mülga hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılacağından siz de durumunuza uygun olarak 6 bin 480 günle yani 18 yıl hizmet üzerinden emekli olabilirsiniz.


 


Buna karşın;


Çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde SSGSS Kanununda tanımlandığı biçimde 4/c sigortalısı (Bugünün Emekli Sandığı İştirakçisi) olanlara; en az 5 bin 400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri hâlinde yaşlılık aylığı bağlanacak.


 




İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI


Yeni Dönemde İş Kazası Bildirim Yöntemi Nasıl Olacak?


 


 



  • 4/a sigortalısı sigortalıların (Bugünün SSK sigortalıları),

  • Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte, ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklu sigortalıların,

  • Harp ve vazife malûllerinden 4/a sigortalısı olarak çalışan sigortalıların

 


İş kazası geçirmeleri hâlinde işverenleri tarafından,


 



  • 3308 sayılı Kanuna göre çıraklar ve stajyerlerle Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerlerin iş kazası geçirmesi durumunda eğitim veya staj gördükleri işyeri işverenleri tarafından,

 


Kazanın olduğu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine derhâl, SGK’ya en geç kazadan sonraki üç iş günü içinde bildirilmesi gerekiyor.


 



  • Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinin iş kazası geçirmesi halinde işvereni tarafından kazanın olduğu ve ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerdeki yerel kolluk kuvvetlerine derhâl, SGK’ya ise en geç kazadan sonraki üç iş günü içinde bildirilmesi gerekiyor.

 


Aksi durumda bu sigortalıların iş kazası geçirmeleri ve belirtilen sürelerde işverence bildirim yapılmaması durumunda, bildirimin SGK’ya yapıldığı tarihe kadar sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneği SGK’ca işverenden tahsil edilecek.


 


Yine bu sigortalıların, işverenin kontrolü dışındaki yerlerde iş kazası geçirmeleri durumunda, iş kazası ile ilgili bilgi alınmasına engel olacak hâllerde, iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren bildirim süresi üç iş günü olarak kabul edilecek.


 


        4/b sigortalılarının (Bugünün Bağ-Kur sigortalılarının) iş kazası geçirmeleri hâlinde, bir ayı geçmemek şartıyla kendisi tarafından geçirdiği iş kazasına ilişkin rahatsızlığının bildirimine engel olmadığı günden sonraki üç iş günü içinde iş kazası bildirimi yapması gerekiyor. İş kazası için bildirim yapmaya engel durumları varsa bu durumlarını hekim raporu ile veya varsa mücbir (zorlayıcı) sebep olayını belgelemeleri şart bulunuyor.


 


4/b sigortalılarının iş kazasını belirtilen sürede bildirilmemesi hâlinde, bildirim tarihine kadar geçen süre için yapılacak geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeyecek. Bildirim tarihinden sonraki sürelere ait geçici iş göremezlik ödeneği ise ödenebilecek.


 


        İş kazası ve meslek hastalığı bildirgesini vermekle yükümlü olanlar e-sigorta ile SGK’ya bildirecek veya doğrudan ya da posta yoluyla da ilgili üniteye gönderebilecek. Ancak SGK kayıtlarına intikali bakımından taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta ile yapılan bildirimlerde postaya veriliş tarihi esas alınırken, adi posta veya kargo ile yapılan bildirimlerde SGK kayıtlarına intikal tarihinin esas alınacağı unutulmamalı.