Sözcü Gazetesi: Yeni Dönemde SGDP Uygulaması

3 Şubat 2009

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


Yeni Dönemde SGDP Uygulaması


SSK emeklisiyim ve SGDP ödeyerek ticaret yapmaktayım.



  • Yeni dönemde destek primlerini yine kendim mi yatıracağım yoksa maaşımdan mı kesilecek?

  • Yüzde 12 net maaş üzerinden mi hesaplanacak? Ek ödeme ve sosyal yardım zammı dahil olacak mı? Kanunun yürürlük tarihinden sonra yaşlılık ve malûllük aylıklarından süresinde kesilmeyen sosyal güvenlik destek primi borçları için gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanacak mı?

  • İsteğe bağlı Bağ- Kur primi ödeyen eşim Ocak 2009 ayı için en az ne kadar prim ödeyecek? Ödemeyi ne şekilde yapacak? Recep GÜNGÖR


Sayın Okurum,


5510 sayılı Kanunda sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi çalışma yeni dönem öncesinde iştirakçi veya sigortalı olanlar, vazife malûllüğü, malûllük ve yaşlılık veya 2008 yılı Ekim ayı başından önce sigortalı olanlar ile malûllük veya yaşlılık aylığı bağlananlar ve 01.10.2008 tarihinde SGDP ödeyerek çalışmaya devam edenler hakkında SGDP’ye tabi olma uygulanması devam edecek.


Bu nedenle sizin gibi aylık bağlanması da önemli değil, 2008 yılı Ekim ayı başından önce sigortalı olan kişilerin 1 Ekim 2008 tarihinden sonra da (Tarımsal faaliyetlerde kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar hariç) 4/b sigortalılığı kapsamında çalışmaya başlayanların mevcut uygulamada elden ödenmesi gereken destek primleri, almakta oldukları emekli aylıklarından kesilmeye devam ediliyor.


Yani yeni dönemde bağımsız çalışacak emekliler SGDP yatırmak için ayrıca bir işlem yapmayacaklar. Hatta eğer SGK kendiliğinden kesinti yapmazsa sigortalıların SGK’yı yazılı olarak uyarmalarında fayda bulunuyor. 


Aylıklardan kesilecek destek primi tutarı; 01.10.2008 tarihinden 31.12.2008 tarihine kadar yüzde 12 olarak uygulandı.  2008’i izleyen her yılın Ocak ayında bir puan artırılarak yüzde 15’i geçmeyecek şekilde uygulanacak. Nitekim 01.01.2009-31.12.2009 tarihleri arasında yüzde 13 olarak uygulanmaya başlanan oran, 01.01.2010-31.12.2010 tarihleri arasında yüzde 14 olarak, 01.01.2011’den sonra da yüzde 15 olarak uygulanacak. Bu oranlar sosyal yardım zammı dâhil brüt tutar üzerinden hesaplanacak.


Kesilecek olan bu tutar, 4/b sigortalılarına ilgili yılın Ocak ayında ödenen en yüksek yaşlılık aylığından alınabilecek SGDP’den fazla olamayacak. Zaten 5510 sayılı Kanun gereği, 506 ve 1479 sayılı kanunlara göre ödenmekte olan sosyal yardım zammı ile telafi edici ödeme tutarları 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla ödenen tutarlar esas alınarak, ilgililerin gelir ve aylıklarına ilâve edilerek ödenecek olup, sosyal yardım zammının ilavesinde tamamı dağıtılacak şekilde, hak sahiplerinin gelir ve aylıklardaki hisseleri esas alınacak. Aylıklarından SGDP kesilen sigortalılardan ayrıca kısa vadeli sigorta kolları primi alınmayacak.


Kanunun yürürlük tarihinden sonra yaşlılık ve malûllük aylıklarından süresinde kesilmeyen SGDP borçları için gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanacak.


Gerek 01.10.2008 tarihinden önce gerekse bu tarihten sonra SGDP ödenmiş veya bildirilmiş süreler Kanuna göre malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim gün sayısına ilave edilmeyecek ve toptan ödeme yapılmayacak.


 


İsteğe bağlı Bağ-Kur sigortalısı olan eşinizin ise 2009 Ocak ayı için en az 213,12 TL ödemesi gerekecek. İsteğe bağlı sigorta primlerinin, normal olarak ait olduğu ayı izleyen ayın sonuna kadar, gecikme zam ve cezasıyla birlikte en geç 12 ay içinde ödenmesi gerekiyor.



 


SGDP yasağı Tarım SSK’lıları Vurdu


Oransal olarak diğer sigortalılara göre daha cüzi bir emekli aylığı alan Tarım SSK’lılar ise SGDP ödeyerek çalışamıyorlar. Bu nedenle 2001’de Tarım SSK’lı olarak emekli olduğunu, 2004’ten beri okul kantini çalıştırmaya başladığını, 01.01.2009’da emekli aylığının kesildiğini belirten okurum Ali KOCAER bu mağduriyete uğrayanlardan. Okurum işini devretmezse emekli aylığına yeniden kavuşamayacak. Oysa Tarım SSK’lılar sahip oldukları cüzi aylık göz önüne alınarak SGDP yasağı içine alınmamaları gerekirdi.