Sözcü Gazetesi: Yeni Prim Yapılandırma Kanunu Nasıl Uygulanacak ? (2) – İstihdam Paketi İşverenlere Ne Getiriyor? (2)

23 Mayıs 2008

Yeni Prim Yapılandırma Kanunu Nasıl Uygulanacak ? -2-


 


Sık aralıklarla yinelenen prim yapılandırma yasalarıyla primini zamanında ödeyen yurdum insanı bir defa daha cezalandırılmış oluyor. O vakit sormak gerekiyor, iki yılda bir geleneksel (!) olarak af getirileceğine, faizler mantıklı düzeye çekilip de normal koşullarda ödeyenler teşvik edilmiş olsa daha iyi olmaz mıydı?


 


Yeni Yapılandırmadan Kimler Yararlanabilecek?


5458 sayılı Yasa kapsamındaki borç yapılandırması bozulanlarla, 5458 sayılı Kanundan yararlanmayan ve 2008 Mart ayı sonuna kadar SSK’ya borcu olan işverenlerle Bağ-Kur sigortalıları da yeni borç yapılandırma hakkından yararlanabilecek


5458 sayılı Yasa kapsamındaki borç yapılandırması bozulanlardan Yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarihi izleyen iki ay içinde SGK’ya yazılı olarak başvuranların anlaşmaları canlandırılırken önceki başvuru tarihleri ve taksitlendirme süreleri dikkate alınacak.


 


Kurumların Hangi Alacakları Yapılandırmaya Tabi Olacak?



  • Yeni Yapılandırma Kanunuyla SSK borçlularının 2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı borçları,

  • 31/3/2008 tarihine kadar bitirilmiş olan özel bina inşaatı ile ihale konusu işlerden Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda yeterli işçilik bildiriminde bulunulmadığı anlaşılanların fark işçiliğe ilişkin borçları,

  • İsteğe bağlı sigortalıların 2003/Mayıs ila 2008/Mart dönemleri arasında isteğe bağlı sigortalılıklarının devam ettiği süre içindeki prim borçları,

  • Avukat-Noter ve yurtdışına işçi götüren müteahhitlerin, Topluluk Sigortasına tabi olanların 2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ait prim borçları,

 


ile Bağ-Kur sigortalılarının 31.03.2008 tarihine kadar olan prim ve sosyal güvenlik destek prim borçları yapılandırma kapsamı içinde olacak.


  


Okur Sorularına Kısa Cevaplar


Tuncer FERAH – 15.12.1958 doğumlu, 01.05.1980 ilk sigortalılık tarihinden başlayan 2 bin 390 gün SSK’lılıktan sonra 10.01.1992 tarihinde başlayan Bağ-Kur sigortalılığına halen devam eden ve 600 günlük askerliğini borçlanan bir sigortalı olarak, Bağ-Kur sigortalılığınızı 20 Eylül 2008 tarihine kadar sürdürürseniz, bu tarihte emekli olabilirsiniz. Yeni Yasa girmeden emekli olacaksınız.


 


 


 


İstihdam Paketi İşverenlere Ne Getiriyor? -2-


 


Özürlünün İşveren Primi Devletten


Elli veya daha fazla sayıda işçi çalıştıran işyerlerinde halen kontenjan dahilinde çalıştırılan özürlüler için sigorta primi işveren hissesi işverence ödenirken, yeni düzenlemeyle özel sektörün çalıştırmakla zorunlu olduğu yüzde 3’lük özürlü kontenjanında istihdam edilenlerin primleri, işveren adına Hazine tarafından ödenecek.


Yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıştıran veya kontenjan fazlası özürlü çalıştıran işverenlerin, bu şekilde çalıştırdıkları özürlülerin primlerinin yarısı da şimdi olduğu gibi Hazine tarafından karşılanmaya devam edilecek.


Hazinece, Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı, işverenden karşılanacak.


Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacak.


Bu maddeye aykırılık hallerinde tahsil edilecek cezalar, özürlülerin mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyonu, kendi işini kurmaları, özürlünün iş bulmasını sağlayacak destek teknolojileri ve bu gibi projelerde kullanılacak.


 


Ağır ve Tehlikeli İşlerde Eğitim Zorunluluğu


Onaltı yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocukların yanında mesleki eğitim almamış içiler de ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak.


16 yaşını doldurmamış genç işçiler, çocuklar ve mesleki eğitim almamış kişileri, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştıranlara her işçi için 1000 YTL ceza uygulanacak.


Ağır ve tehlikeli işlerde mesleki eğitim zorunluluğu getiren bu madde 1 Ocak 2009’da yürürlüğe girecek.


 


Çalışma Bakanlığı İşyeri Kurma İzni Kaldırılıyor


İşyerinin açılmasına izin vermeye yetkili belediyeler ile diğer ilgili makamlar bu izni vermeden önce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca iş mevzuatına göre verilmesi gerekli işletme belgesinin varlığını araştırmakla yetinecekler, Çalışma Bakanlığınca verilmiş kurma izni aramayacaklar.


Bu durumda iş yerlerinin kurulmasıyla ilgili prosedürler hafifletilerek, kurma izni alma zorunluluğu yasa metninden çıkarılarak iş yeri kurulmasının özendirilmesi amaçlanıyor.


 


Türk Vatandaşı Olmayanlar da Özel İstihdam Bürosu Açabilecek


Özel istihdam bürolarının açılmasının özendirilmesi amacıyla; büro açabilmek için, “Türk vatandaşı olmak şartı” artık aranmayacak.