Sözcü Gazetesi: Yurtdışı Borçlanmasında Yöntem ve Belgeleme Merkezleri (1) – Çalışanlar 2009 Yılında Ne Kadar Asgari Geçim İndirimi Alacak? (2)

28 Aralık 2008

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


Yurtdışı Borçlanmasında Yöntem ve Belgeleme Merkezleri (1)


 


İlk işe giriş tarihi 01.12.1983, doğum tarihi 29.03.1963, askerlik tarihleri 1984-1986 yılları arasında olan bin 160 SSK prim gününe sahip ağabeyim 1992 yılından beri yurtdışında çalışıyor. Ağabeyimin yurtdışı borçlanmasını nasıl ve ne kadar prim ödeyerek yapabileceği konusunda bilgi verir misiniz? Serap T./SAKARYA


 


Sayın Okurum,


Türk vatandaşlarının, yurtdışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ile bu sigortalılık süreleri arasında veya sonundaki işsizlik sürelerinden her birinde bir yıla kadar olan kısmının ve yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerinin, talepleri halinde borçlandırılarak sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilmesi mümkün bulunuyor.  Borçlanma talep tarihinde Türk vatandaşı olmak yetiyor.


           


Başvuru nereye yapılacak?


Yurtdışı borçlanması için



  • Türkiye’de sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışması olanlar en son tabi oldukları sosyal güvenlik kuruluşuna,

  • Türkiye’de sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışması olmayanların, SGK’ya,

  • Sosyal güvenlik sözleşmeleri uygulanmak suretiyle kısmi aylık bağlanmış olanların, kısmi aylık aldıkları sosyal güvenlik kuruluşuna,

            yazılı olarak başvuruda bulunmaları gerekiyor.


           


Kişi ölmüşse hak sahipleri onun adına bu yönteme göre ilgili kurumlara başvurarak yurtdışı borçlanması yapabiliyorlar. 


 


Sözleşme önemli


            Yurtdışı sigortalılık sürelerine ait belgelerin borçlanılabilmesi için bu sürelerin belgelenmesi gerekiyor. Yurtdışı borçlanması için sigortalılık veya ev kadınlığı sürelerinin geçirildiği ülkenin Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış olup olmamasının önem taşımamasına karşın belgeleme yükümlülüğü açısından bu husus önem taşıyor. -Devam edecek-


 


***


 


Çalışanlar 2009 Yılında Ne Kadar Asgari Geçim İndirimi Alacak? (2)


-Dünden devam-


Aile durumunda değişiklik olduğunda yeniden hesaplanan aylık AGİ değişikliği izleyen aydan itibaren uygulanacak.


 


Asgarî Geçim İndirimi Uygulamasında Geçerli Asgarî Ücret


İlgili Kanun gereği takvim yılı başındaki asgarî ücret esas alınacağından 01.07.2008-31.12.2008 tarihleri arasında 16 yaşından büyükler için asgarî ücretin 693 YTL (net 546,48 YTL) olarak uygulanacak olması AGİ’yi etkilemeyecek. Vergi oranı olarak da ücretli hangi vergi oranında gelir vergisi öderse ödesin AGİ yıl boyunca yüzde 15 oranı üzerinden hesaplanacak.


Keza 16 yaşından küçükler için ise yılın ilk yarısında brüt 567 YTL, net 456,21 YTL. yılın ikinci yarısında 589,50, net 472,32 YTL olarak uygulanacak olması da asgari geçim indirimini etkilemiyor.


 


Teşvik Kapsamındaki İllerde Çalışanlar da Asgarî Geçim İndirimi Alabiliyor


Görece olarak az gelişmiş oldukları kabul edilen 49 ilde uygulanan 5084 sayılı Kanun kapsamında yatırımların ve istihdamın teşviki gereği, işyerlerinde en az 10 işçi çalıştıran gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince bu iş yerlerinde çalıştırılan işçiler de AGİ alabilecek.