Sözcü Gazetesi:Engelli Yakınınızın Artık 4 Bin YTL Borcu Yok – Yeni Prim Affı İçin En Geç 28 Temmuz 2008’e Kadar Başvurmalısınız – Yeni Prim Affı da 4 Ekim 2000 Öncesine Kısıtlama Uyguluyor
30 Haziran 2008
ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
Engelli Yakınınızın Artık 4 Bin YTL Borcu Yok
Engelli bir yakınım var. Bir işe girdi. İş yeri sahibi sigorta yaptırdı. Hem engelli aylığını hem de çalıştığı yerden aylığını aldı. Bir süre sonra işten ayrıldı. Yine birkaç yıl sonra engelli aylığını da aldığı savıyla 4 bin YTL kadar borç çıktı. Bu durumda engelli aylığını da almıyor.
Gelişmeler için ne söyleyebilirsiniz? Muhsin DURUCAN
Sayın Okurum,
Kamuoyunda bilinen yasal adıyla özürlü aylığı;
- Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde özürlü olduklarını tam teşekküllü hastanelerden alacakları sağlık kurulu raporu ile kanıtlayan, 18 yaşını dolduran ve kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan özürlülerden; her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamının aylık ortalamasına göre (Bugün için) 76,70 YTL’den daha az geliri olanlara,
- 18 yaşını dolduran, kanunen bakmakla mükellef kimsesi olmayan ve herhangi bir işe yerleştirilememiş olan özürlülerden; her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamının aylık ortalamasına göre (Bugün için) 76,70 YTL’den daha az geliri olanlara,
- Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamının aylık ortalamasına göre (Bugün için) 76,70 YTL’den daha az geliri olduğu halde, kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış engelli yakını bulunanlara, bakım ilişkisi fiilen gerçekleşmek kaydıyla
ödeniyor.
Ancak engelli yurttaşlarımıza bağlanan bu aylıklar veya aylık farkları, bir işte çalışmaya başlaması durumunda kesilmesi gerekiyor. Engelli yurttaşımızın da çalışmaya başladıklarını en geç üç ay içerisinde Emekli Sandığı’na bildirmesi gerekiyor.
65 yaş aylığı veya özürlü aylığı alanlardan iş bulup çalışmaya başlayanlar muhtaç durumdan çıkmış sayıldıklarından aylık alma hakkını kaybediyorlar. Oysa bugünün parasıyla almış oldukları 153 YTL veya 230 YTL tutarındaki aylık doğal olarak geçinmelerine yetmediği için sigortalı çalışmaya başlayan bu engelli yurttaşlarımız çok çok aldıkları bir asgari ücret aylığı nedeniyle kestirmedikleri 153 YTL veya 230 YTL için icralık olabiliyorlar. Sizin engelli yakınınız da aynı duruma düşmüş.
5754 sayılı Yasa ile 2022 sayılı Yasaya eklenen bir geçici madde ile bu kapsamdaki kişilere 1 Ekim 2008 tarihine kadar yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan doğan ceza ve faizlerin terkin edilmiş olduğu, ilgililer hakkında herhangi bir idari ve icrai takibat yapılamayacağı kararlaştırılarak kabul edilmiş bulunuyor.
Bu nedenle artık engelli yakınınızın 4 bin YTL borcu yok. Ancak bundan sonra çalışmaya devam edecekse özürlü aylığından yararlanmaması gerekiyor.
Okur Sorularına Kısa Cevaplar
Nejdet ALTIPARMAK – 06.10.1962 doğumlu, 01.11.1980 tarihinde başlayan dört aylık sigorta priminden sonra, 1983-1984 yıllarındaki askerliğini (19 ay) borçlanan ve 01.01.1985 tarihinden beri de Bağ-Kur’lu olan bir sigortalı olarak, 47 yaşı dolduracağınız 06.10.2009 tarihinde Bağ-Kur’dan normal emekli olabilirsiniz. 25 yıllık prim süresini 01.04.2008 tarihi itibariyle tamamlamışsınız. Emeklilik için 47 yaşı bekliyorsunuz.
V.SEMİZ – 01.10.2002 ilk sigortalılık girişiyle 2 bin 200 gün prim ödeyen, 05.10.1973 doğumlu bir sigortalı olarak 60 yaşınızı dolduracağınız 05.10.2033 tarihinde 4 bin 500 günle emekli olabilirsiniz. 2002 yılından önce de olsa 18 aylık askerlik borçlanmanızı ödemeniz sadece gün sayısına katkı sağlayacak. 1987 yılındaki çıraklık sigortanız emeklilik hesabında geçerli değil.
Sinan DEMİR – İsteğe bağlı sigortalılığa ilişkin olarak yeni Prim Affıyla tanınan hak 1 Mayıs 2003 tarihi öncesini kapsamadığından 1991-1993 yılları arası için ödeme şimdilik mümkün değil.
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
Yeni Prim Affı İçin En Geç 28 Temmuz 2008’e Kadar Başvurmalısınız
Babam 01.12.1994 tarihinden beri Tarım Bağ-Kur’ludur. 20 aylık askerlik süresini yeni Kanundan sonra borçlanmak istersek en az ne kadar öderiz? Bunların toplamında Tarım Bağ-Kur’undan kısmi emekli olabiliyor. Ancak borcunun fazlalığından (21 bin YTL) dolayı ödeme imkânı şimdilik zor. Bu rakamı nasıl düşürebiliriz? S. YURTSEVEN
Sayın Okurum,
1 Temmuz 2008-30 Eylül 2008 tarihleri arasında başvurursanız askerlik borçlanma primi olarak talep tarihinde babanızın bulunduğu basamağın prim tutarları üzerinden hesaplama yapılır ve tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde ödenir. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra babanızın askerlik borçlanması için aylık olarak 204,18 YTL ödenmesi gerekiyor. 5763 sayılı İstihdam Paketi Kanunundan yararlanarak babanızın gecikme zammı ve gecikme cezasının yüzde 85’i kadar indirim yaptırarak borcunuzda indirim yaptırabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken 28 Temmuz 2008 tarihine kadar Bağ-Kur‘a başvurmaktır.
Yeni Prim Affı da 4 Ekim 2000 Öncesine Kısıtlama Uyguluyor
06.12.1955 doğumluyum. 15.04.1993 tarihi itibari ile vergi mükellefiyetim başladı. İki yıl sonra ara verdim. 12.02.2001 tarihinden itibaren aynı vergi numarası ile tekrar mükellefiyetim başladı. Bağ-Kur sigortalılığım da 12.02.2001 itibari ile başlamış oldu. 15.04.1993 – 12.02.2001 tarihleri arasını borçlanabilir miyim? Eğer borçlanabilirsem hangi tarihte yaştan emekli olabilirim? Satılmış GÜLER
Sayın Okurum,
Yeni Prim Affı özellikle peşin ödeme seçildiğinde ödeme kolaylığı bakımından avantajlar getiriyorsa da 4956 sayılı Kanunla getirilen 4 Ekim 2000 tarihi öncesindeki vergi kayıtlı olup Bağ-Kur’a kayıtlı olunmayan dönemleri Bağ-Kur sigortalılık süresi olarak borçlanmaya imkân tanımıyor. Şayet 2000 yılı öncesinde Bağ-Kur’a kayıtlı olsaydınız 15.04.1993-04.10.2000 tarihleri arasındaki vergi kayıtlı sürelerinizi borçlanabilirdiniz.